αρκούδες| πώς να τις αποφύγετε και τι να κάνετε σε περίπτωση επίθεσης

Επιθέσεις αρκούδων! μακριά από εμάς


Προστατέψτε τον εαυτό σας με γνώση
Το να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε μια συνάντηση με αρκούδα και τι να κάνετε εάν συναντήσετε μια αρκούδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να είστε ασφαλείς.

Δεν είναι εκ φύσεως επιθετικό ζώο. Μπορεί βέβαια όπως κάθε αμυνόμενο ζώο να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά για εκφοβισμό. Όταν σηκώνεται στα πισινά της πόδια δεν εκδηλώνει επιθετική διάθεση, η κίνηση αυτή είναι ανιχνευτική και έχει απλά σκοπό να αυξήσει το οπτικό της πεδίο. Αμυντικό ρόλο έχει το δυνατό της μούγκρισμα. Χαρακτηριστικά της στοιχεία είναι η μεγάλη ταχύτητα της, η ευκινησία της, η ικανότητα της να ψαρεύει, η ικανότητα της στην αναρρίχηση, η χρήση του μπροστινού ποδιού ως «χέρι» κ.α.

Επιθέσεις αρκούδων
Οι όχθες ρεμάτων είναι ένα κοινό μέρος για να συναντήσετε αρκούδες.


Αν και οι επιθέσεις αρκούδας δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, γίνονται πιο συχνές από ό,τι στο παρελθόν. Μέρος του λόγου αυτής της αύξησης των επιθέσεων οφείλεται στο ότι περισσότεροι άνθρωποι κατασκηνώνουν και κάνουν πεζοπορία στις περιοχές των αρκούδων.

Η γνώση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να δεχθείτε επίθεση από μια αρκούδα και μπορεί να σας βοηθήσει να επιβιώσετε εάν δεχτείτε επίθεση. Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν: τη γεωγραφική περιοχή των ειδών της αρκούδας. πώς να αναγνωρίσετε τις αρκούδες? πώς να αποφύγετε μια συνάντηση αρκούδας. τι να κάνετε εάν έχετε μια συνάντηση και τι να κάνετε εάν δεχτείτε επίθεση. Η γνώση αυτών των πληροφοριών και η χρήση τους μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Η καφέ αρκούδα ή φαιά αρκούδα ή κοινή αρκούδα (Άρκτος η άρκτος-Ursus arctos) είναι παμφάγο θηλαστικό ζώο και το είδος αρκούδας (ίσως το γνωστότερο) με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση, που μπορεί να φτάσει σε μάζα από 170 μέχρι 300 κιλά. Στην Ελλάδα, η καφέ αρκούδα υπάρχει κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα, ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος.

Οι αρκούδες και το γεωγραφικό εύρος τους


Μέσα από μια πορεία εξέλιξης και επιβίωσης διάρκειας 35 εκατομμυρίων χρόνων, η καφέ αρκούδα, ζώο ιδιαίτερα προσαρμοστικό, εξαπλώθηκε από την τούνδρα της Αλάσκας και τις στέπες της Ασίας ως τα δρυοδάση των μεσογειακών χωρών. Η καφέ αρκούδα ως το 15ο αιώνα, ζούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η καταστροφή των βιοτόπων της και το κυνήγι της που έχει απαγορευτεί εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, είναι οι κύριες αιτίες της σταδιακής εξαφάνισης της από τις περισσότερες χώρες. Σήμερα ζει σε μικρούς αποκομμένους πληθυσμούς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Στη Γαλλία έχουν απομείνει περίπου δέκα ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία περίπου από πενήντα. Στην Ελλάδα έως το 17ο αιώνα, η αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο, σήμερα έχει περιοριστεί στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 150 άτομα και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του Βαλκανικού πληθυσμού που δεν ξεπερνά τα 2.500 άτομα. Παρόλα αυτά είναι από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φυσική σύνδεση των πληθυσμών της καφέ αρκούδας στα Βαλκάνια θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης του είδους και στην Ελλάδα.



Μαύρες αρκούδες: Λάβετε υπόψη ότι δεν έχουν όλες οι μαύρες αρκούδες μαύρη γούνα.

Αναγνώριση αρκούδων
Απαιτούνται λίγες γνώσεις για να ξεχωρίσετε μια αρκούδα γκρίζλι από μια μαύρη αρκούδα.

Το χρώμα της γούνας δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματικό για την αναγνώριση του είδους της αρκούδας, καθώς οι μαύρες αρκούδες δεν είναι πάντα μαύρες. Μπορούν επίσης να έχουν την ίδια σκούρα καφέ έως καστανοξανθιά γούνα με τα γκρίζλι.

Στις πλάτες τους ανάμεσα στους μπροστινούς ώμους, οι αρκούδες γκρίζλι έχουν συνήθως μια καμπούρα μυών (που δεν έχουν οι μαύρες αρκούδες). Ένα άλλο χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό είναι το μέγεθος. Μια αρκούδα γκρίζλι είναι γενικά μιάμιση έως δύο φορές μεγαλύτερη από μια μαύρη αρκούδα της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Αν κοιτάτε φρέσκα ίχνη αρκούδας, δώστε προσοχή στα σημάδια των νυχιών για τον προσδιορισμό του είδους. Οι μαύρες αρκούδες έχουν πιο κοντά και πιο κυρτά νύχια από ένα γκρίζλι. Ανεξάρτητα από το είδος που πιστεύετε ότι έκανε τα ίχνη, προχωρήστε με προσοχή, καθώς ξέρετε ότι μια αρκούδα είναι πιθανόν στην περιοχή.

Αποφυγή συνάντησης αρκούδας
Ο μόνος τρόπος για να εγγυηθείτε ότι θα αποφύγετε μια συνάντηση με αρκούδες είναι να μείνετε μακριά από περιοχές όπου ζουν αρκούδες. Για πολλούς ανθρώπους αυτό δεν είναι μια επιλογή επειδή τους αρέσει η πεζοπορία, η ποδηλασία, το κυνήγι, η κατασκήνωση ή απλώς να βρίσκονται στη φύση. Εάν είστε γεωλόγος ή περιβαλλοντολόγος, η δουλειά σας μπορεί να απαιτεί να πάτε στις περιοχές της αρκούδας. Έτσι, αν θα βρίσκεστε εκεί που ζουν αρκούδες, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα να συναντήσετε μια αρκούδα.

Κατά την Πεζοπορία
Κάντε γνωστή την παρουσία σας ενώ κάνετε πεζοπορία. Μην είσαι σιωπηλή πεζοπόρος. Πεζοπορία ομαδικά, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Ο θόρυβος όπως η ομιλία και το τραγούδι προειδοποιεί έγκαιρα τις αρκούδες ότι δεν είναι μόνες. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να απομακρυνθούν από τον θόρυβο για να αποφύγουν μια συνάντηση.

Να είστε σε επιφυλακή για ενεργά σημάδια αρκούδας, όπως φρέσκα ίχνη. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε περιοχές με μούρα και όχθες ρεμάτων όπου οι αρκούδες μπορεί να τρώνε ή να πίνουν. Η πεζοπορία το μεσημέρι θα μειώσει την πιθανότητα να συναντήσετε μια αρκούδα, καθώς κυκλοφορούν λιγότερες τέτοιες ώρες.

Όταν κάνετε κάμπινγκ
Το φαγητό είναι ο πιο πιθανός ένοχος για την είσοδο μιας αρκούδας στο κάμπινγκ σας. Τοποθετείτε διπλές σακούλες και να κρεμάτε το φαγητό σας τουλάχιστον 4.m πάνω από το έδαφος και τουλάχιστον 1.5m από τον κορμό ενός δέντρου. Εάν δεν έχετε πού να κρεμάσετε το φαγητό σας, μπορείτε να το βάλετε σε σφραγιζόμενα πλαστικά δοχεία. Εάν χρησιμοποιείτε δοχεία, καλό είναι να τα κρατάτε στο αυτοκίνητό σας.

Μην τοποθετείτε τη σκηνή σας κοντά σε κρεμαστά τρόφιμα ή αυτοκίνητο όπου αποθηκεύονται τρόφιμα. Η μυρωδιά μπορεί να εξακολουθήσει να προσελκύει την προσοχή μιας αρκούδας, και αν το κάνει, θέλετε η πηγή αυτής της μυρωδιάς φαγητού να είναι σε αρκετή απόσταση από τη σκηνή σας. Εάν η απόσταση δεν είναι δυνατή, κάντε την απόσταση μεταξύ της σκηνής σας και της αποθηκευμένης τροφής σας ή της περιοχής φαγητού σας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Τα περιτυλίγματα τροφίμων, τα υπολείμματα και τα βρώμικα πιάτα μπορούν επίσης να βγάλουν το άρωμα του φαγητού στον αέρα. Μην τα κρατάτε κοντά στη σκηνή σας.

Θα πρέπει επίσης να τοποθετήσετε τη σκηνή σας σε χώρο όπου θα έχετε καλή ορατότητα. Αποφύγετε να τοποθετήσετε τη σκηνή σας σε βαθιά σκιά, περιτριγυρισμένη από θάμνους, καθώς δεν θα μπορείτε να δείτε μια αρκούδα που πλησιάζει.

Μακρινή Συνάντηση
Αν εντοπίσετε μια αρκούδα σε απόσταση, απλώς οπισθοχωρήστε, τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες μέτρα, και βρείτε μια άλλη διαδρομή. Εάν δεν είναι διαθέσιμη άλλη διαδρομή, περιμένετε 20 έως 30 λεπτά πριν επιστρέψετε στο μονοπάτι. Καθώς επιστρέφετε στο μονοπάτι, φροντίστε να κάνετε θόρυβο για να ανακοινώσετε την παρουσία σας. Αυτό θα επιτρέψει στην αρκούδα να καταλάβει ότι έρχεστε και να μην την τρομάξει και τη θέσει στη λειτουργία επίθεσης. Θα της δώσει επίσης αρκετό χρόνο για να φύγει από το μονοπάτι σας.

Συνάντηση από κοντά
Μια συνάντηση τετ α τετ είναι όταν συναντάτε μια αρκούδα αρκετά κοντά ώστε να χτυπά τόσο η αρκούδα όσο και η δική σας καρδιά με γρήγορο ρυθμό. Εδώ είναι πολύ χρήσιμο να μπορείτε να αναγνωρίσετε την αρκούδα – επειδή οι ενέργειές σας θα είναι διαφορετικές για κάθε τύπο αρκούδας.

Κατά τη διάρκεια μιας στενής συνάντησης με μια μαύρη αρκούδα ενώ περπατάτε σε ένα μονοπάτι, θα πρέπει να σταματήσετε, να σταθείτε στη θέση σας και να αξιολογήσετε την κατάσταση. Εάν η αρκούδα δεν έρθει αμέσως προς το μέρος σας, είναι καλύτερο να απομακρυνθείτε αργά ενώ παρακολουθείτε την αρκούδα για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας ακολουθεί. Εάν μια μαύρη αρκούδα αρχίσει να έρχεται προς το μέρος σας, κάντε τον εαυτό σας να φαίνεται όσο μεγαλύτερος γίνεται και με αυστηρή φωνή πείτε της να φύγει. Εάν η αρκούδα συνεχίζει να έρχεται πάνω σας, χρησιμοποιήστε σπρέι αρκούδας σας όταν είναι περίπου 6.m- 9.m μακριά για να την αποτρέψετε από το να πλησιάσει περισσότερο.

Σε περίπτωση στενής συνάντησης στο κάμπινγκ σας και ξέρετε ότι είναι μαύρη αρκούδα, προσπαθήστε να την πείσετε να φύγει. Μόλις καταλάβετε ότι η αρκούδα έχει ένα σαφές μονοπάτι διαφυγής όπου δεν θα συναντήσει άλλους ανθρώπους, σηκωθείτε και κοιτάξτε την αρκούδα λέγοντας «Φύγε από εδώ αρκούδα» με αυστηρή φωνή. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό μέχρι να φύγει η αρκούδα. Μην το ουρλιάζετε ξέφρενα, γιατί αυτό μπορεί να τρομάξει την αρκούδα και να την κάνει να επιτεθεί. Έχετε μαζί σας σπρέι αρκούδας ή ένα δυνατό ραβδί σε περίπτωση που η αρκούδα πλησιάσει πολύ. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν την αρκούδα από μια πραγματική επίθεση.

Εάν έχετε κάποια στενή συνάντηση με μια αρκούδα γκρίζλι, θυμηθείτε ότι είναι πολύ πιο επιθετική από τις μαύρες αρκούδες και πιο δύσκολο να αποθαρρυνθούν. Μείνετε ακίνητοι, κρατήστε τα μάτια σας στην αρκούδα και περιμένετε την αντίδρασή της. Εάν το γκρίζλι πλησιάζει πολύ , μπορείτε να δοκιμάσετε το σπρέι της αρκούδας για να μην έρθει σε επαφή μαζί σας. Εάν κρατά την απόσταση του, απομακρυνθείτε αργά από αυτό ενώ κρατάτε τα μάτια σας στην αρκούδα. Θυμηθείτε να ΜΗΝ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΠΟΤΕ την πλάτη σας και να ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΤΕ από μια αρκούδα.

Επίθεση: Σωματική επαφή
Οι επιθέσεις αρκούδας χωρίζονται σε δύο ομάδες: 1) αμυντικές επιθέσεις και επιθετικές επιθέσεις. Μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζετε τι είδους επίθεση συμβαίνει θα σας επιτρέψει να ανταποκριθείτε κατάλληλα στην επίθεση. Ποτέ μην τρέχετε από μια αρκούδα σε λειτουργία επίθεσης, καθώς είναι πολύ πιο γρήγορες από εσάς. Επίσης, βλέπουν την απόκριση σας ως ζώο που φεύγει και θα σας κυνηγήσουν.

Οι περισσότερες επιθέσεις αρκούδας είναι αμυντικές. Ονομάζονται αμυντικές επιθέσεις επειδή η αρκούδα γενικά αναστατώνεται από την ανθρώπινη παρουσία. Με αυτή την έκπληξη έρχεται το ένστικτό τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, τα μικρά τους ή το φαγητό τους. Οι επιθέσεις αρπακτικών αρκούδων είναι σπάνιες για τις αρκούδες γκρίζλι και τις μαύρες αρκούδες. Οι πολικές αρκούδες, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι παρακολουθούν και επιτίθενται σε ανθρώπους [για τη γνώση].

Προστατεύοντας τον εαυτό σας σε μια αμυντική επίθεση
Οι αμυντικές επιθέσεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος επίθεσης αρκούδας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν μια επίθεση αρκούδας θα είναι μια αμυντική επίθεση. Οι συνήθεις ενέργειες της αρκούδας σε αυτούς τους τύπους επιθέσεων περιλαμβάνουν: επιθέσεις λυκίσκου, ψεύτικη ορμή προς το μέρος σας, χαστούκια στο έδαφος, τρίξιμο δοντιών και βουητά. Αυτός είναι ο τρόπος της αρκούδας να λέει, «Δεν ξέρω τι είσαι ή τι κάνεις εδώ, αλλά δεν είσαι ευπρόσδεκτος». Μερικές φορές μια αρκούδα στέκεται στα πίσω πόδια της για να σας κοιτάξει καλύτερα και να μυρίσει καλύτερα για να διαπιστώσει εάν είστε απειλή για αυτήν. Εάν η αρκούδα δεν επιτεθεί μετά από αυτές τις κινήσεις, απομακρυνθείτε αργά ενώ κοιτάτε την αρκούδα. Μην γυρίζετε την πλάτη σας και μην τρέχετε από μια φοβισμένη αρκούδα.

Εάν η αρκούδα έρθει σε σωματική επαφή μαζί σας σε μια αμυντική επίθεση, είναι καλύτερο να παίξετε τη νεκρή σε μια προσπάθεια να εκτονώσετε την κατάσταση.

Ενώ βρίσκεστε στο έδαφος είτε ξαπλώνετε με το στομάχι σας με τα δάχτυλά σας συμπλεγμένα πάνω από το λαιμό σας και απλώστε τους αγκώνες και τα πόδια σας, ώστε να είναι πιο δύσκολο για την αρκούδα να σας κυλήσει από πάνω. ή, κουλουριαστείτε στην εμβρυϊκή θέση, και πάλι με τα δάχτυλά σας κλειδωμένα στον λαιμό σας.

Σε μια αμυντική επίθεση, μια αρκούδα δεν σκοπεύει να σας φάει – απλώς προσπαθεί να εξαλείψει την απειλή. Γενικά, μόλις η αρκούδα πιστέψει ότι εσείς, η απειλή, έχετε εξαλειφθεί, θα φύγει. Συνεχίστε να ξαπλώνετε στο έδαφος για τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι η αρκούδα δεν καραδοκεί και παρακολουθεί. Εάν η επίθεση συνεχιστεί και αισθάνεστε ότι δεν θα φύγει ποτέ, αντεπιτεθείτε με οποιοδήποτε δυνατό όπλο. Χρησιμοποιήστε σπρέι αρκούδας αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ήδη, προσπαθώντας να το αποτρέψετε από την επίθεση. Συνήθως οι πέτρες και τα ραβδιά είναι τα μόνα διαθέσιμα όπλα, οπότε φροντίστε να στοχεύετε προς το πρόσωπο. Επικεντρωθείτε σε ευαίσθητα σημεία όπως η μύτη και τα μάτια.

Προστατεύοντας τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια μιας αρπακτικής επίθεσης
Σε μια αρπακτική επίθεση, η αρκούδα σκοπεύει να σας δειπνήσει. Κάνε ό,τι χρειάζεται για να μην γίνει το επόμενο γεύμα του. Εάν έχετε όπλο, χρησιμοποιήστε το. Εάν έχετε σπρέι αρκούδας, χρησιμοποιήστε το. Αν έχετε μόνο ραβδιά και πέτρες, στοχεύστε στις πιο ευαίσθητες περιοχές. Αυτές οι περιοχές θα είναι στο πρόσωπο, εστιάζοντας κυρίως στη μύτη και τα μάτια. Σε μια αρπακτική επίθεση είναι θέμα ζωής και θανάτου, οπότε κάντε ό,τι είναι δυνατόν για να σώσετε τη ζωή σας.

πηγές
[1] Brown Bear: Wikipedia article on brown bears.

[2] Characteristics of Black Bears and Grizzly Bears in Yellowstone National Park: Kerry A. Gunther, Information Paper No. BMO-2, January 2006, for Yellowstone National Park. Hosted on the Internet Archive.

[3] Be safe in bear habitat: Article from the Get Bear Smart Society.

[4] Avoiding Bear Attack: Article from the National Parks Conservation Association. Hosted on the Internet Archive.

[5] Be Bear Aware: Pamphlet by the Center For Wildlife Information.

[6] Bear Spray: Safety for People, Safety for Bears: Brochure by BeBearAware.org/Center For Wildlife Information, 2009, published on the Wild Aware Utah website.

[7] Understanding the Bear’s Mindset: Article published by the National Park Service. Hosted on the Internet Archive.

[8] Surviving a bear encounter: Pamphlet from Montana Fish, Wildlife and Parks. Hosted on the Internet Archive.

[9] el.wikipedia.org

Σχολιάστε