πως να κερδίσετε τις εντυπώσεις με το βίντεο σας σαν να είσαστε επαγγελματίες





Μάθετε περισσότερα

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να μοιράζονται υπέροχα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των άλλων ή όχι.

Πώς να τραβήξετε ένα ενδιαφέρον βίντεο, ακόμα κι αν είστε ερασιτέχνης?
Πολλοί ανησυχούν ότι οι δεξιότητές τους στο βίντεο δεν είναι αρκετά καλές.

Αλλά δεν χρειάζεται να αφήσετε αυτές τις ανησυχίες να σας κρατήσουν πίσω.

Ακολουθείστε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις ικανότητές σας και να έχετε ελκυστικότερο αποτέλεσμα.

Διαβάστε προσεκτικά τους κανόνες
Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το βίντεο, διαβάστε τους κανόνες.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

Ποιο είναι το θέμα
Έχετε συγκεκριμένη οπτική γωνία? Το θέμα σας πρέπει να απαντά σε αυτήν την ερώτηση.

Ημερομηνία λήξης
Είναι επίκαιρο το θέμα σας?

Διάρκεια
Πόσο χρόνο έχετε για να πείσετε αυτό που θέλετε? Ανάλογα το θέμα και το κοινό που απευθύνεστε.

Μέγεθος αρχείου
Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το αρχείο? Ίσως ναι, αν είναι μεγάλο, πολλές συσκευές δυσκολεύονται να το ανοίξουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των θεατών σας. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο γυρίζετε την ταινία σας και τη διάρκεια της.

Άλλες Θεωρήσεις
Πρέπει να προσθέσετε μουσική? Συμπεριλάβετε ένα συγκεκριμένο προϊόν; Αποφύγετε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι ή είστε ο/η μόνος/η που συμμετέχει στο βίντεο? Πρέπει να γνωρίζετε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις για να μπορέσετε να αρχίσετε να δημιουργείτε ένα σενάριο.

Υπάρχουν μερικά ακόμη σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνετε πριν αρχίσετε να γράφετε τις ιδέες σας για τα γυρίσματα.

Συναίσθημα: Πόσο συγκινητική και δραματική είναι η αφήγηση
Πόσο καλά απεικονίζει το βίντεο πχ την αγάπη ή τον ρομαντισμό?
Πόσο καθολική είναι η ελκυστικότητα της ιστορίας που λέγεται?
Συνάφεια: Πόσο καλά αντικατοπτρίζει το βίντεο το θέμα του.


Μπορείτε να δείτε πόσο σημαντικό είναι να έχετε υπόψη σας αυτά τα κριτήρια πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το βίντεό σας. Εάν η πρώτη σας σκέψη για μια καταχώριση βίντεο των 1-800-Flowers έδειχνε πόσο χαρούμενη θα ήταν η μαμά σας που θα λάμβανε μια ανθοδέσμη στο ταχυδρομείο, τότε θα έπρεπε να ακυρώσετε —ή τουλάχιστον, να τροποποιήσετε σε μεγάλο βαθμό— το σχέδιό σας ώστε να ταιριάζει με αυτά τα κριτήρια .

Ποιος κρίνει? Το να γνωρίζετε εκ των προτέρων που θα το αναρτήσετε μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το πιο ελκυστικό βίντεο που μπορείτε.

Ελάτε με μια συγκινητική ιστορία
Τώρα, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε το σενάριό σας. Καταιγισμός ιδεών για να καταλήξετε σε μια σύντομη αλλά δυνατή ιστορία που να συνδέεται πραγματικά με τον θεατή.

Το χιούμορ είναι ένα καλό στοίχημα, αφού ο κόσμος λατρεύει να γελάει, και ένα βίντεο που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά θα έχει ένα πλεονέκτημα. Αλλά θα μπορούσατε επίσης να προσπαθήσετε να εμβαθύνετε σε θέματα καρδιάς με μια θλιβερή ιστορία ή να απευθυνθείτε στην αίσθηση δικαιοσύνης, αδικίας, θάρρους ή πατριωτισμού του κοινού, για να δώσετε μερικές μόνο ιδέες.

Το πιο σημαντικό είναι να έχετε μια ιστορία που οι άνθρωποι θα θέλουν να παρακολουθήσουν από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ξεκινήστε με ένα δυνατό γάντζο
Μόλις αποκτήσετε τη βασική ιστορία σας, σκεφτείτε έναν συναρπαστικό τρόπο για να ξεκινήσετε την καταχώριση βίντεο.

Εάν μπορείτε πραγματικά να αιχμαλωτίσετε το κοινό σας με ένα δυνατό γάντζο στα πρώτα δευτερόλεπτα, είστε σε καλό δρόμο.

Μην μπείτε στον πειρασμό να κρατήσετε τις πιο συγκινητικές λήψεις σας για αργότερα στο βίντεο.

Γράψτε το σενάριο σας
Τώρα που έχετε ένα βασικό περίγραμμα, ήρθε η ώρα να γράψετε ή να μετατρέψετε ένα σενάριο. Ένα σενάριο θα κρατήσει την ιστορία σας να κινείται όπως σχεδιάσατε και θα σας εμποδίσει να σκοντάψετε στα λόγια σας όταν γυρίζετε το βίντεό σας.

Εξασκηθείτε στο να διαβάζετε το σενάριο μπροστά σε έναν καθρέφτη μέχρι να νιώσετε ότι το έχετε— δεν θέλετε να διαβάζετε απευθείας από το χαρτί σας ενώ γυρίζετε βίντεο, διαφορετικά θα ακούγεστε σκληρός/η και ξύλινος/η. Μπορείτε να έχετε «σκονάκι» γραμμένο με μεγάλα γράμματα, σε απόσταση που μπορείτε να το διαβάζετε και να μην το βλέπει ο θεατής. Το βλέμμα σας όμως πρέπει να «καρφώνεται» και να βυθίζεται στα μάτια του θεατή.

Δοκιμάστε το σενάριο σας
Αφού διαβάσετε το σενάριό σας αρκετά συχνά για να το εξοικειωθείτε, δοκιμάστε πόσο χρόνο χρειάζεται για να το διαβάσετε. Θα χωρέσει το σενάριό σας στο χρόνο που θεωρείτε ότι πρέπει να κρατήσει το βίντεο σας?

Είναι καλή ιδέα να εξασκήσετε το σενάριό σας μπροστά σε φίλους ή μέλη της οικογένειας, για να δείτε αν έχουν την αντίδραση που περιμένατε. Πήρε τις συναισθηματικές νότες που σχεδιάζατε?

Ξαναγράψτε όπως είναι απαραίτητο
Σε αυτό το σημείο, θα πειράξετε το σενάριό σας. Ίσως χρειαστεί να το ξαναδουλέψετε, αν το δοκιμαστικό κοινό σας δεν αντέδρασε όπως θα θέλατε.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσετε άβολες φράσεις, να τις μειώσετε στο σωστό μήκος ή να εκτελέσετε άλλη εργασία σε αυτήν.

Σκεφτείτε τη Ρύθμισή σας
Ανεξάρτητα από το πόσο υπέροχο είναι το βίντεό σας, θα βλάψετε το αποτέλεσμα εάν το φόντο σας είναι ακατάστατο, μη ελκυστικό ή με άλλο τρόπο αποσπά την προσοχή.

Επιλέξτε ένα απλό σκηνικό όπως ένας λευκός τοίχος ή μια μονόχρωμη πόρτα ή σκεφτείτε να κινηματογραφήσετε σε μια ελκυστική τοποθεσία σε εξωτερικούς χώρους.

Τραβήξτε το βίντεό σας
Αφού το σενάριό σας είναι τέλειο και έχετε εξασκηθεί σε σημείο που μπορείτε να πείτε τις γραμμές σας με φυσικό και κινούμενο τρόπο, ήρθε η ώρα να κάνετε πραγματικά το γύρισμα.

Είναι καλύτερο αν μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας για να κάνει τη δουλειά της κάμερας για εσάς.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό φωτισμό, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να σας βλέπουν καθαρά, αλλά χωρίς λάμψη.

Ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε να τραβήξετε πολλές διαφορετικές εκδοχές και να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Επεξεργαστείτε το βίντεό σας
Μπορείτε να κάνετε πολλά μαγικά στο post-production για να κάνετε ένα υπέροχο βίντεο φανταστικό. Μπορείτε να προσθέσετε μουσικά κλιπ, να αλλάξετε το χρωματισμό, να επιταχύνετε ή να επιβραδύνετε μέρη ενός κλιπ, να προσθέσετε επικαλύψεις κειμένου και πολλά άλλα.

Για μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε με αυτό, ρίξτε μια ματιά στη δωρεάν τάξη του Techsmith How to Edit Video.


Μόλις τραβήξετε ένα βίντεο με το οποίο είστε ευχαριστημένοι, ελέγξετε ξανά ότι έχετε ακολουθήσει όλες τις οδηγίες και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε — ανεβάστε το βίντεό σας και ελπίζετε για το καλύτερο.

Γρήγορες συμβουλές:

Δεν χρειάζεστε μια ακριβή βιντεοκάμερα. Πολλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν απόλυτα αποδεκτό βίντεο.
Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα βίντεο για να δημιουργήσετε μια παρουσίαση σχετικών φωτογραφιών και να τις μελοποιήσετε ή χρησιμοποιήστε μια φωνή για να πείτε την ιστορία σας.
Κάντε λίγη έρευνα.
Θέλετε λίγη έμπνευση για να σας βοηθήσει να βρείτε υπέροχες ιστορίες που είναι αρκετά σύντομες? Επισκεφτείτε το YouTube και κάντε μια αναζήτηση, μπορείτε να μάθετε πολλά παρακολουθώντας τα καλύτερα από τους καλύτερους.

Στήσιμο- Σκηνοθεσία

Κοντινό πλάνο χαρακτηρισμένη εικόνα
Η πιο σημαντική δουλειά που έχει ένας σκηνοθέτης είναι να δημιουργεί ενσυναίσθηση. Ακόμη και με τεχνικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς, το κοινό πιθανότατα θα παραβλέψει αυτές τις οπισθοδρομήσεις εάν μπορεί να συμπάσχει με τους χαρακτήρες στην οθόνη. Ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κινηματογραφιστές για να δημιουργήσουν ενσυναίσθηση είναι το κοντινό πλάνο. Ένα σωστά εκτελεσμένο κοντινό πλάνο θα δημιουργήσει μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του χαρακτήρα και του κοινού. Επιπλέον, οι ακραίες κοντινές λήψεις μπορούν να προσθέσουν έναν αέρα μυστηρίου στην πλοκή. Μπορεί επίσης να κατευθύνει λάθος το κοινό, αναγκάζοντάς το να επικεντρωθεί αλλού.

Η έκφραση του προσώπου, όπως ένα έντονο βλέμμα ή πιο λεπτές χειρονομίες όπως ένα χαμόγελο, συχνά περιέχει περισσότερα συναισθήματα σε ένα μόνο πλαίσιο από ό,τι πολλές λέξεις. Γι’ αυτό κάθε κινηματογραφιστής υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να δείχνεις παρά να το λες.

Καδράρισμα
Όταν καδράρετε ένα κοντινό πλάνο, μπορείτε να βάλετε την κάμερά σας στο ύψος, πάνω ή κάτω από το επίπεδο των ματιών σας. Κάθε επιλογή θα δημιουργήσει ένα σημαντικά διαφορετικό συναισθηματικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, εάν κόβετε μεταξύ δύο χαρακτήρων στο ύψος των ματιών, αυτό επικοινωνεί οπτικά την ισότητα. Πιθανότατα θα επικοινωνήσει με τους χαρακτήρες που βλέπουν κατάματα.

Μια σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, είναι πότε να χρησιμοποιήσετε ένα κοντινό πλάνο. Πάρα πολλά άστοχα κοντινά πλάνα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από την αφήγηση. Επομένως, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε τις κοντινές σας λήψεις την κατάλληλη στιγμή.

Οι κινηματογραφιστές δεν ξεκινούν μια νέα σκηνή με ένα ακραίο κοντινό πλάνο ενός χαρακτήρα. Είναι πολύ ενοχλητικό για το κοινό και μπορεί να αποσπά περισσότερο την προσοχή παρά να λειτουργήσει σαν ένα εργαλείο για τη μετάδοση συναισθημάτων.

Μεταφέρετε σημαντικές πληροφορίες πριν πάτε για το κοντινό πλάνο
Συνήθως, πρέπει να μεταδώσετε μερικές πληροφορίες στο κοινό σας πριν πάτε για το κοντινό πλάνο. Αρχικά, πρέπει να δώσετε το πλαίσιο, όπως τον τόπο, τον χρόνο ή τους χαρακτήρες που περιλαμβάνονται στη σκηνή. Οι πλατιές ή καθιερωμένες λήψεις είναι ιδανικές για να μεταδώσετε αυτές τις πληροφορίες. Μόλις δημιουργήσετε αυτά τα στοιχεία, μπορείτε να αρχίσετε να ρίχνετε πιο σφιχτά πλάνα χαρακτήρων.

Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος αφήγησης αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου, επειδή το σημάδι μιας καλής ιστορίας βασίζεται στον ρυθμό κλήσης και ανταπόκρισης — ή τάξης και χάους. Καθώς θέτουμε τα δομικά στοιχεία της αφήγησης, απελευθερώνουμε ορισμένα κομμάτια πληροφοριών σχετικά με την ιστορία στο κοινό. Μόλις τοποθετήσουμε αυτά τα δομικά στοιχεία, θα πρέπει στη συνέχεια να δείξουμε την αντίδραση του χαρακτήρα.

Εάν οι κοντινές λήψεις σας είναι άσχετες με τη σκηνή, θα απομακρύνουν τον συναισθηματικό αντίκτυπο της αφήγησης. Ανατρέξτε στο σενάριό σας για να προσδιορίσετε εάν η λήψη είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριληφθεί. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν η σκηνή χρειάζεται το κοντινό πλάνο για να προωθήσει τη συναισθηματική αφήγηση. Εάν έχετε ήδη μια λήψη που καθιερώνει το συναίσθημα που θέλετε να μεταδώσετε, ίσως είναι καλύτερο να κόψετε το κοντινό πλάνο.

Χρησιμοποιήστε ένα κοντινό πλάνο όταν είναι η κατάλληλη στιγμή
Το κοντινό πλάνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιεί κάθε κινηματογραφιστής. Μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του κοινού σας και των χαρακτήρων σας. Μπορούν επίσης να προχωρήσουν την ιστορία δείχνοντας βασικές αφηγηματικές λεπτομέρειες ή προσανατολίζοντας λάθος το κοινό.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κοντινών λήψεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μερικά μπορεί να είναι πολύ κοντά. Άλλα μπορεί να είναι κάτω ή κάτω από τη γραμμή των ματιών του χαρακτήρα. Ανάλογα με το είδος της κοντινής λήψης που χρησιμοποιείτε θα επηρεάσει το συναίσθημα της αφήγησης. Επίσης, το πού επιλέγετε να τοποθετήσετε αυτό το πλάνο στη σειρά γυρισμάτων της σκηνής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αφήγηση και τη ροή της ταινίας σας.

Αύξηση της έντασης
Τα κοντινά πλάνα μπορούν επίσης να αυξήσουν την ένταση μιας σκηνής. Είναι παρόμοιο με όταν δύο άνθρωποι μαλώνουν και μπαίνουν κατευθείαν στο πρόσωπο του άλλου. Το κοινό δεν έχει άλλη επιλογή από το να νιώσει τη θερμότητα της αλληλεπίδρασης.

Η κλασική ομάδα των τριών: μαθαίνοντας από ένα αριστούργημα
Στον «Θρόνο του αίματος» (1957) του Akira Kursawa, το Spider of Spider’s Web συναντά δύο σαμουράι, τον Washizu Taketoki και τον Miki Yoshiaki. Στη σκηνή, το Πνεύμα κάθεται στο κέντρο της οθόνης. Οι δύο σαμουράι στέκονται χωριστά στην πόρτα, κοιτάζοντας το κτίριο στο Πνεύμα. Βάζοντας το Πνεύμα στο κέντρο και στο φως, τα μάτια μας έλκονται προς αυτήν, ανίκανοι να κοιτάξουν μακριά. Αυτή η σκηνοθεσία δημιουργεί με μαεστρία ένα τριγωνικό εφέ, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το πιο επιθυμητό συνθετικό μπλοκάρισμα.

Ένας κανόνας που απαιτεί σκηνοθεσία
Το σκηνικό για τον κανόνα των πιθανοτήτων είναι ποικίλο και μερικές φορές πολύπλοκο. Καθώς ο αριθμός των θεμάτων σε μια λήψη μπορεί να ξεπερνά τα τρία, είναι εύκολο να χάσετε την εστίαση του κύριου θέματός σας. Η κατανόηση του τρόπου αποτροπής αυτού χρησιμοποιώντας τον κανόνα των πιθανοτήτων είναι σημαντική, επομένως ας δούμε μερικές εννοιολογικές μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν.

Μέθοδος ενός και τριών για τέσσερα θέματα
Αυτή η μέθοδος είναι σχολικό βιβλίο του Χόλιγουντ και έχει χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε, από το «Mean Girls» (2004) μέχρι το «Star Wars» (1977). Τρεις χαρακτήρες απεικονίζονται στη δεξιά πλευρά της οθόνης, συνήθως με τον έναν να στέκεται ακριβώς μπροστά από τους άλλους δύο. Το κύριο θέμα μας στα αριστερά είναι μόνο. Ο χώρος στη μέση λειτουργεί ως διαχωριστικός, χωρίζοντας τα θέματα σε δύο ομάδες.


Μέθοδος τριών ομάδων
Όταν έχετε έξι θέματα, οπτικά, θα έχετε την τάση να τα ταξινομείτε σε τρεις ομάδες θεμάτων — τρία-δύο-ένα ή σε τρία ζεύγη των δύο. Οι εγκέφαλοι θα χρησιμοποιήσουν οπτικές ενδείξεις όπως το βάθος, το χρώμα και την τοποθέτηση στην οθόνη για να σχηματίσουν ομάδες. Όταν βλέπουμε δύο άτομα να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον ή να βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, ο εγκέφαλός μας συχνά τους συνδυάζει οπτικά για – υποσυνείδητα – να φαίνονται σαν ένα ενιαίο θέμα. Στο «The Avengers» (2012), η μέθοδος των τριών ομάδων χρησιμοποιείται εξαιρετικά καλά κατά τη διάρκεια της σειράς μάχης της Νέας Υόρκης, όπου τελικά οι Εκδικητές συγκεντρώνονται πλήρως.

Μέθοδος πέντε και ενός
Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με ένα και τρία. Κάνει έξι θέματα σε άνισους, αντίθετους αριθμούς πέντε θεμάτων και ενός θέματος.

Μέθοδος δύο ομάδων των τριών
Αυτό λειτουργεί καλά όταν έχετε καταστάσεις όπου μπορείτε να χωρίσετε έξι άτομα ομοιόμορφα σε δύο ομάδες.

Μεγάλες ομάδες
Όταν ξεπερνάτε τα οκτώ θέματα στην οθόνη, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να συγκεντρώνει τους ανθρώπους αυτόματα. Αυτό μπορεί να έχει ακούσια αποτελέσματα εάν δεν είναι σωστά σκηνοθετημένη. Όταν έχετε να κάνετε με μεγάλες ομάδες, είναι σημαντικό να κρατάτε τους βασικούς χαρακτήρες πιο κοντά στο κέντρο της οθόνης. Για ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς να κάνετε τους μεγάλους αριθμούς να λειτουργούν, παρακολουθήστε το επιτυχημένο μιούζικαλ, «Grease» (1978). Στην ταινία, χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη σκηνοθεσία, το καδράρισμα και την γκαρνταρόμπα για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν τις μεμονωμένες ομάδες.

Μονά τρίτα – ο χώρος ως θέμα
Ίσως αναρωτιέστε πώς μια βολή δύο ατόμων μπορεί να υπακούσει στον κανόνα των πιθανοτήτων. Λοιπόν, εδώ είναι που ο κανόνας των πιθανοτήτων συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με τον κανόνα των τρίτων. Εάν χωρίσετε την οθόνη σας σε τρία τμήματα, τοποθετήσετε κάθε θέμα σε ένα από τα εξωτερικά τρίτα τμήματα και αφήσετε το μεσαίο τμήμα κενό, ο εγκέφαλός μας θα δώσει νόημα σε αυτό το μεσαίο χώρο. Επιπλέον, λόγω του κανόνα των τρίτων, επιτυγχάνετε μια οπτικά ελκυστική ισορροπία και, κατά σύμπτωση, περίεργο. Είναι περίεργο γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, τα δύο τρίτα της οθόνης περιέχουν ανθρώπους ενώ το ένα τρίτο όχι. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και κενού χώρου λειτουργεί ακόμη και όταν δύο άνθρωποι συγκεντρώνονται είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά της οθόνης, αφήνοντας τα δύο τρίτα της οθόνης άδεια. Αυτός είναι ο λόγος που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορείτε καν να μιλήσετε για τον κανόνα των πιθανοτήτων χωρίς να αναγνωρίσετε τον κανόνα των τρίτων.

Η μέθοδος της απόστασης
Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει οποιονδήποτε αριθμό χαρακτήρων στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά της οθόνης και αφήνει το κέντρο και την απέναντι πλευρά κενή.

Πιθανότητες και τρίτες και ο Όρσον Γουέλς
Ένα διάσημο παράδειγμα της συνδυασμένης επίδρασης του κανόνα των πιθανοτήτων και του κανόνα του τρίτου είναι οι επιτραπέζιες λήψεις από το «Citizen Kane» (1941). Δύο άτομα κάθονται στις δύο πλευρές ενός τραπεζιού και ο χώρος ανάμεσά τους μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός. Σε αυτή την περίπτωση, η απόσταση μεταξύ των δύο θεμάτων επικοινωνεί το πλήθος των ανείπωτων πραγμάτων που τα χωρίζουν. Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα χρήσης του χώρου όχι μόνο ως κανόνα, αλλά ως τρόπος να οδηγήσετε την ιστορία.


Ένας κανόνας που βγάζει νόημα
Οι αποφάσεις σχετικά με τον κανόνα των πιθανοτήτων δεν πρέπει να λαμβάνονται μόνο για να ακολουθούν την αρχή. Είναι πιο σημαντικό να έχετε λόγους που βασίζονται στην ιστορία και τους χαρακτήρες για τις επιλογές σας και όχι ένα νεύμα σε αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν αυθαίρετος κανόνας.

Ο κανόνας των πιθανοτήτων: live
Όταν καλύπτετε ζωντανές εκδηλώσεις, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κάνετε τη λήψη. Ωστόσο, πρέπει πάντα να στοχεύετε στο καλύτερο καδράρισμα. Για παράδειγμα, όταν φωτογραφίζετε ένα πάνελ παρουσιαστών, μπορεί να θέλετε να πλαισιώσετε το άτομο που μιλάει και να συμπεριλάβετε τους δύο συμμετέχοντες δίπλα του. Το πλάνο θα είναι πιο ενδιαφέρον ακόμα κι αν δεν είναι ο παρουσιαστής. Κατά τη λήψη γάμων, βίντεο και φωτογραφιών, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μεθόδους ομαδοποίησης για να διατηρήσετε αυτές τις πιθανότητες. Αυτό περιλαμβάνει εκείνη την κλασική λήψη της νύφης και του γαμπρού μπροστά στον παπά.


Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε μια ταινία, δώστε προσοχή στον τρόπο που τα θέματα είναι οργανωμένα και τοποθετημένα σε ένα πλάνο. Να θυμάστε ότι τα θέματα δεν περιορίζονται μόνο σε άτομα. Πόσο καλά χρησιμοποιεί η δημιουργική ομάδα τον κανόνα των πιθανοτήτων? Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τη δική σας προηγούμενη εργασία. Σε περιπτώσεις που χρησιμοποιήσατε τον κανόνα των πιθανοτήτων, οι βολές σας ήταν πιο ενδιαφέρουσες και αποτελεσματικές? Ενώ μπορεί να χρησιμοποιούσατε υποσυνείδητα τον κανόνα των πιθανοτήτων όλη την ώρα, ελπίζουμε ότι αυτή η νέα επίγνωση θα σας κάνει πιο αποτελεσματικό/ή συγγραφέα, σκηνοθέτη και/ή διευθυντή/τρια φωτογραφίας.

Σχολιάστε