κρύο καιρός για δύο & όχι να τρώμε για δύο

Όντως το σώμα μας χρειάζεται περισσότερες θερμίδες και ενέργεια ή είναι απλά μία δικαιολογία που χρησιμοποιούμε, για να καταναλώνουμε περισσότερη τροφή χωρίς τύψεις?

τον χειμώνα, οι περισσότεροι παίρνουμε κάποια κιλά και η όρεξη μας αυξάνεται

Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται από τη θερμοκρασία. Το σώμα μας αρχικά έχει από μόνο του μία θερμορύθμιση. Κατά την διάρκεια μίας κρύας ημέρας, το σώμα μας ασυναίσθητα θα προσπαθήσει να διατηρήσει την θερμοκρασία μας σταθερή. Αυτό πραγματοποιείται με την συστολή των αγγείων, ώστε να διατηρήσουν την κυκλοφορία του αίματος πιο κοντά στον πυρήνα του σώματος και να ζεστάνει το εσωτερικό του.

Ακόμα, ακούσια οι μύες συστέλλονται και διαστέλλονται, δημιουργώντας αυτό το χαρακτηριστικό «τρέμουλο» που όλοι μας έχουμε αισθανθεί, για να αυξήσουν σταδιακά λίγο την θερμοκρασία. Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, ο οργανισμός μας χρειάζεται θερμίδες και μεγαλύτερη ενέργεια. Έτσι, η κύρια λειτουργία του σωματικού μας λίπους είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας και της αποφυγής υποθερμίας.

Λόγω των παραπάνω φυσιολογικών διεργασιών, η όρεξη μας αυξάνεται και σε συνδυασμό με τις μουντές, καραντινο-χουχουλιάρικες μέρες, καταφεύγουμε σε αυξημένη κατανάλωση τροφής και κυρίως σοκολάτας ή πιο θερμιδογόνων τροφών. Για να παραμείνουμε ζεστοί αλλά και ικανοποιημένοι.

Επομένως, η αυξημένη ανάγκη για κατανάλωση τροφής τον χειμώνα είναι δεδομένη και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.

μειώνουμε αριθμό θερμίδων

Μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που τρώμε κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές όταν πρόκειται για φαγητό και ποτό αν θέλουμε να οδηγηθούμε σε διατήρηση ή σε ασφαλή και υγιή απώλεια βάρους.
Συχνά, αυτό θα σημαίνει την αντικατάσταση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη με λύσεις που περιέχουν λιγότερες θερμίδες ή την κατανάλωση αυτών των τροφών σε μικρότερες ποσότητες και λιγότερο συχνά απ’ ό,τι συνηθίζαμε πριν.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι τροφές. Τα ποτά έχουν επίσης πολλές θερμίδες. Για να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, θα πρέπει να επιλέγουμε ποτά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή να πίνουμε λιγότερο συχνά αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Μην ξεχνάτε ότι και το αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές θερμίδες.

Εκτός από την επιλογή τροφών και ποτών με λιγότερα λιπαρά και σάκχαρα, θα πρέπει να μειώσουμε και το μέγεθος των μερίδων .

Η έρευνα δείχνει ότι τείνουμε να τρώμε περισσότερο όταν σερβίρουμε περισσότερο, ακόμη και όταν δεν χρειαζόμαστε πραγματικά τις επιπλέον θερμίδες.

Όταν σερβίρετε στον εαυτό σας φαγητό στο σπίτι, αντισταθείτε στον πειρασμό να γεμίσετε το πιάτο σας και σκεφτείτε αν είστε πραγματικά πεινασμένοι, πριν κάνετε το βήμα για να βάλετε και συμπληρωματική μερίδα. Να έχετε πάντα κατά νου ότι οι νευροδιαβιβαστές χρειάζονται κάποιο χρόνο (περίπου 20¨)για να μεταφέρουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι έχετε χορτάσει, επομένως θα πρέπει να τρώτε αργά το φαγητό σας, για να τους δώσετε το χρόνο να το μεταφέρουν. Διαφορετικά θα καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμα κι αν δεν πεινάτε πια, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους.

Χρήσιμη είναι επίσης η γνώση των θερμίδων διαφόρων τροφών και ποτών, όταν θέλει κάποιος να χάσει βάρος ή να διατηρηθεί στα κιλά του. Η γνώση των θερμίδων του φαγητού που τρώμε μπορεί να βοηθήσει να παρακολουθήσουμε την ποσότητα ενέργειας που βάζουμε στο σώμα μας και να διασφαλίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα φάμε πολύ και δεν θα φάμε φαγητά που είναι ιδιαίτερα παχυντικά.

Η περιεκτικότητα σε θερμίδες πολλών τροφίμων και ποτών βρίσκεται στη συσκευασία ως μέρος της διατροφικής ετικέτας. Μπορείτε να δείτε την ποσότητα θερμίδων για να αξιολογήσετε πώς ένα συγκεκριμένο φαγητό ή ποτό ταιριάζει στην καθημερινή σας πρόσληψη.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

• Αντικαταστήστε τα σακχαρούχα αναψυκτικά και ποτά με τις αντίστοιχες light ή zero εκδόσεις τους. Ακόμα καλύτερο βέβαια θα είναι να τα αντικαταστήσετε με φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό με μια φέτα λεμονιού.

• Αντικαταστήστε τα τηγανητά με τα ψητά τρόφιμα και τα τηγάνια με αντικολλητικά σκεύη ή γκριλιέρες όπου δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι.

• Αντικαταστήστε τις κρεμώδεις σάλτσες με σάλτσα που βασίζεται σε ντομάτα και λαχανικά ως συνοδευτικά στα ζυμαρικά σας ή στα πιάτα με βάση το κρέας ή το ψάρι.

• Επιλέξτε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως που δεν παχαίνουν και περιέχουν περισσότερες ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως χωνεύονται πιο αργά με αποτέλεσμα να αισθάνεστε το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

• Αντικαταστήστε ένα κέικ ή μπισκότα με ένα σταφιδόψωμο ή κάποιο μπισκότο μειωμένης περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη.

• Μην αμελείτε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες. Μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τροφές χαμηλότερες σε θερμίδες αλλά και σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα.

• Το αλκοόλ είναι επίσης υψηλό σε θερμίδες, οπότε ο περιορισμός του θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας.

Θυμηθείτε να συνδυάσετε την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων με περισσότερη σωματική δραστηριότητα για να χάσετε βαθμιαία βάρος και να μπορέσετε να το κρατήσετε μακριά.

Σχολιάστε