ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ 2022 δωρεάν εκδηλώσεις

Λένα Πλάτωνος και Μαρία Φαραντούρη «Των Σιωπηλών Σπαράγματα»



Μια σπουδαία συνάντηση μεταξύ δυο κορυφαίων καλλιτέχνιδων, της Λένας Πλάτωνος και της Μαρίας Φαραντούρη, διοργανώνει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υπό το φως της πανσελήνου, στις 13 και 14 Ιουλίου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, με ελεύθερη είσοδο. (Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων).

Η μουσική παράσταση «Των Σιωπηλών Σπαράγματα» βασίζεται σε λυρικές αφηγήσεις και διασωθέντα έργα άγνωστων ποιητριών του Αρχαίου Κόσμου, σε μουσική Λένας Πλάτωνος, απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Θάνο Τσακνάκη, ερμηνεία Μαρίας Φαραντούρη, και χορογραφία Δάφνι Κόκκινου.

Ποιητικές φωνές σπουδαίων γυναικών της Αρχαιότητας, όπως η Ήριννα, η Ανύτη, η Νοσσίς, η Κόριννα, η Πράξιλλα, η Τελέσιλλα, η Μοιρώ και η Διοφύλη, οι ξεματιάστρες, αλλά και η Σαπφώ, συνδέονται με μυθολογικές, ιστορικές αλλά και σύγχρονες γυναικείες μορφές, σε μια μουσική παράσταση που εναντιώνεται στη λήθη, συνθέτοντας ένα αληθινό Μυστήριο στην πόλη της γέννησής τους.

Απόσπασμα της μουσικής παράστασης Των Σιωπηλών Σπαράγματα παρουσιάστηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τον Μάρτιο 2022, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ξενιτεμένες Θεές του Παρθενώνα», που διοργάνωσε το Μουσείο Ακρόπολης και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Σημείωση: Η θέαση της μουσικής παράστασης Των Σιωπηλών Σπαράγματα θα είναι δυνατή και μέσω οθόνης, που θα τοποθετηθεί στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Πεζόδρομος οδού Νικολαΐδου).

Συντελεστές:
Σύνθεση – απαγγελία: Λένα Πλάτωνος
Τραγούδι: Μαρία Φαραντούρη
Αποκατάσταση ποιημάτων – μετάφραση στα νέα ελληνικά: Θάνος Τσακνάκης
Χορογραφία: Δάφνις Κόκκινος
Ενορχηστρώσεις – πλήκτρα: Στέργιος Τσιρλιάγκος
Πλήκτρα – μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Πνευστά: Βαχάν Γκαλστιάν
Λύρες: Χρυσάνθη Γκίκα
Τσέλο: Μιχάλης Πορφύρης
Χορός: Μαρία Καμπανού, Εβίνη Παντελάκη, Nayoung Kim

Παραγωγή: 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Εκτέλεση παραγωγής: ΦΟΡΜΙΓΞ


«Η μεγάλη πλεκτάνη» του Jordi Galceran στο στο θέατρο Σάρας

Δωρεάν θέατρο στο Δήμο Μαρκόπουλου



Ένας διεφθαρμένος υπουργός. Μια υπάλληλος της εταιρίας φυσικού αερίου με οικογενειακά προβλήματα. Ένα κολ γκερλ με άποψη. Ένας ανάπηρος πατέρας και ένας άντρας αίνιγμα. Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι πολύ περισσότερα…
Είναι οι ήρωες της πολύ έξυπνης κωμωδίας του Jordi Galceran «Η μεγάλη πλεκτάνη (Fuga»), σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου και παραγωγή της Erofili Productions, που θα περιοδεύσει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Λίγα λόγια για το έργο:
Μοραλέχα, πλούσιο προάστιο της Μαδρίτης. Ο Ισίδρο Γκαλιάνα (Λεωνίδας Κακούρης), μέχρι πρόσφατα Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και υπόλογος ενός εξωφρενικού σκανδάλου περί χρηματισμού, είναι έτοιμος να εκπληρώσει την τελευταία του επιθυμία πριν αυτοκτονήσει: να κάνει σεξ με μια πόρνη. Όταν όμως ξαφνικά χτυπάει το κουδούνι και εμφανίζεται μπροστά του η εκρηκτική Βισέντα (Δήμητρα Ματσούκα) για να ελέγξει τη διαρροή αερίου στη βίλα του, τα σχέδια του για αυτοκτονία και σεξ πάνε περίπατο…

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Κείμενο: Jordi Galceran
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνογραφία: Δήμος Κλημενώφ
Κοστούμια: Σοφία Δριστέλα
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Μουσική επιμέλεια: Ειρήνη Μπαλτά
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Προβολή & Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα
Graphic Design: Indigo Design
Παραγωγή: Erofili Productions
Βοηθός Παραγωγής: Τόνια Κάββαλου
Οργάνωση Περιοδείας: Αλέξανδρος Πιτόσογλου

Πρωταγωνιστούν: Λεωνίδας Κακούρης, Δήμητρα Ματσούκα, Χάρης Γρηγορόπουλος, Θανάσης Πατριαρχέας, Κατερίνα Νικολοπούλου


«Αγγέλα Παπάζογλου» στον Άλιμο Δωρεάν θέατρο

Διάρκεια: 90′

Το Θέατρο «Μεταξουργείο» θα παρουσιάσει σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την ιστορική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά. Η παράσταση, που βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης», σε θεατρική προσαρμογή και μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, μετράει 23 χρόνια ζωής από το 1999, που πρωτοανέβηκε και ήταν η πρώτη θεατρική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Λίγα λόγια για την παράσταση:
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της.
Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της παράστασης έχει παίξει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Λάμπρος Λιάβας, που έκανε την επιλογή των κειμένων από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου, καθώς και την επιλογή της μουσικής από Σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια. Επίσης, σημαντικό για την επιτυχία της παράστασης είναι το λιτό σκηνικό του ζωγράφου και Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριου Σπηλιόπουλου, ως αναφορά στο προσφυγικό καμαράκι και το ρεμπέτικο πάλκο.

Συντελεστές:
Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά
Σκηνικά – κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος
Παραγωγή: Θέατρο Μεταξουργείο

13 Ιουλίου 2022

Τον ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.
Στον ρόλο της αναγνώστριας η Ασπασία Μπατατόλη.

Η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.)


«ΝέοVintage» Ανδριάνα Μπάμπαλη – Στάθης Δρογώσης



ΝέοVintage: Εκεί που το αίσθημα δεν έχει χρόνο.

Όπως και το αίσθημα που περιγράφει ένα τραγούδι δεν έχει χρόνο.

Έτσι ταξιδεύουν τα τραγούδια μέσα στις εποχές και έρχονται και μας βρίσκουν και μας ξαναβρίσκουν. Ο Στάθης Δρογώσης και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, μετά την πρόσφατη δισκογραφική συνεργασία τους στην διασκευή του «Μην το πεις πουθενά» συνεργάζονται ξανά σε αυτήν την παράσταση που ξεκίνησε με Vintage λογική και Νέα προσέγγιση στα τραγούδια.

Μαζί τους ο τραγουδοποιός και ντράμερ Οδυσσέας Τσάκαλος.

Στο πλαίσιο του Ζωγράφου Summer Festival vol.3 – 2022.


«Μαρίκα Νίνου – Σαν άστρο» στο στο Αττικό Άλσος

Μαρίκα Νίνου



Μια θεατρική παράσταση με ζωντανά ρεμπέτικα τραγούδια αλλά και χορό-ακροβασία, που ξετυλίγει το νήμα της σύντομης και πολυτάραχης ζωής της ακροβάτισσας που έγινε μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια: της Μαρίκας Νίνου αλλά και ίδιας της εποχής της, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόλαβε να αναπτυχθεί, να εδραιωθεί αλλά και να ξεκινήσει να παρακμάζει το αυθεντικό ρεμπέτικο τραγούδι.

Η αρμένικης καταγωγής Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε εκατό χρόνια πριν, το 1922, πάνω σε ένα καράβι με το οποίο φυγαδεύτηκαν πρόσφυγες από την καιόμενη Σμύρνη. Πέθανε μόλις το 1957. Μετά τον Εμφύλιο, σε μια Ελλάδα που αναζητούσε ταυτότητα αλλά και εκτόνωση, η Μαρίκα Νίνου υπήρξε μια από τις λίγες γυναίκες που διεκδίκησαν και κατέκτησαν τη θέση τους στο ανδροκρατούμενο ρεμπέτικο πάλκο.
Μέσα στα επτά χρόνια της καριέρας της ως λαϊκής τραγουδίστριας, η Νίνου πρόλαβε όχι μόνο να συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και να πει αξέχαστα τραγούδια -από τα «Καβουράκια» και την «Ταμπακιέρα» μέχρι το «Τί σήμερα τί αύριο τί τώρα» – αλλά και να δημιουργήσει έναν ολόκληρο μύθο γύρω από την ερμηνευτική ικανότητα και τη μνημειώδη σκηνική της παρουσία, που ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού της εποχής. Όμως και η συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη μυθοποιήθηκε όσο καμμιά άλλη, συμβάλλοντας στη γέννηση ενός πρώιμου «star system» που χτίστηκε σιγά-σιγά μέσα από τις ρεκλάμες, τις ειδήσεις και τις φήμες στις «κοσμικές» στήλες των εφημερίδων, τις μαρκίζες έξω από τις κοσμικές ταβέρνες. Η ελληνική κοινωνία άλλαζε και μαζί άλλαζαν και οι κανόνες του παιχνιδιού στο πάλκο, στη δισκογραφία, στο ίδιο το λαϊκό τραγούδι.

Σήμερα το ρεμπέτικο και τα ήθη του ανήκουν πιά στο παρελθόν. Όμως τραγούδια του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Χιώτη και άλλων σημαντικών συνθετών της εποχής παραμένουν ζωντανά μέσα από τις ανεπανάληπτες ερωτικές και μόρτικες ερμηνείες της Μαρίκας Νίνου, που ξεσηκώνουν μέσα μας τον αιώνιο ελληνικό καημό, εκείνη τη βαθιά νοσταλγία για όσα ζήσαμε ή όσα θα θέλαμε να είχαμε ζήσει.

Η παράσταση χρησιμοποιεί μια πρωτότυπη φόρμα που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι με τη δραματοποιημένη αφήγηση και το χορό-ακροβασία.

Η Αυγερινή Γάτση είναι μουσικός και τραγουδίστρια γεννημένη το 1989

Ταυτότητα παράστασης:
Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Συνεργάτης στη Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
Πρωτότυπα κείμενα: Μαριάννα Κάλμπαρη
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννος Περλέγκας
Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα
Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική Διδασκαλία: Αυγερινή Γάτση, Στράτος Γκρίτζαλης
Ενορχήστρωση: Αυγερινή Γάτση, Στράτος Γκρίτζαλης, Γιάννος Περλέγκας, Μπάμπης Παπαδημητρίου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Πίνα Κούλογλου, Μαριλένα Μόσχου
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός Σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου
Κατασκευή κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι, Ευαγγελία Τσιούνη
Σχεδιασμός κομμώσεων: Θωμάς Γαλαζούλας
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Δεντάκης
Φωτογραφίες: Alex Kat
Video-trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Με την υποστήριξη του Onassis Culture

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Αποστόλου, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Γιάννος Περλέγκας, Μάνος Στεφανάκης

Μουσικοί επί σκηνής:
Αυγερινή Γάτση (πιάνο, ακορντεόν)
Στράτος Γκρίτζαλης (μπουζούκι)
Μπάμπης Παπαδημητρίου (κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς)
Γιάννος Περλέγκας (κιθάρα, πιάνο, μπουζούκι, μπαγλαμάς)

Χορός-ακροβασία: Χριστίνα Σουγιουλτζή

Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής στο θέατρο «Κατίνα Παξινού» στο Αττικό Άλσος.