από όΛων / {δεν} την παλεύεις

πότε η ζήλεια γίνεται παθολογική?

Η ζήλεια θεωρείται παθολογική όταν είναι μια υπερβολική και δραματική αντίδραση, που συμβαίνει συχνά στη ζωή του ατόμου.

Παραδείγματα

  • Η σύζυγος που παρακολουθεί το σύζυγό της, γιατί θεωρεί ότι την απατά, ενώ αυτό δεν ισχύει.
  • Ο σύζυγος που ψάχνει τα πράγματα της γυναίκας του, τους λογαριασμούς τις αποδείξεις και τα ρούχα της σε καθημερινή βάση. Είναι σίγουρος ότι η γυναίκα του έχει άλλη σχέση, ενώ αυτό δεν αληθεύει.
  • Το άτομο που πιστεύει ότι ο συνεργάτης του τον επιβουλεύεται και σχεδιάζει να τον ξεφορτωθεί, ενώ δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο.

Όταν ένα άτομο εκδηλώνει ακραία ζήλεια, είναι δύσκολο να τον αντιμετωπίσεις. Αναρωτιέσαι: «Τι έκανα που προκάλεσε τόσο άσχημη συμπεριφορά;»

Στην πραγματικότητα δεν έχεις κάνει τίποτα. Το άτομο έχει μια ψυχική διαταραχή που πιθανότατα δεν έχει διαγνωστεί. Χωρίς να υπάρχει λόγος, πιστεύει ότι φταις εσύ. Η αντίδρασή του είναι παράλογη και βασίζεται σ’ αυτό που νιώθει, παρά σε πραγματικά στοιχεία.

Η παθολογική ζήλεια λέγεται και παραληρηματική ζήλεια όταν το άτομο έχει παραληρηματικές ιδέες ή σκέψεις που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Κάτι μέσα του, του λέει ότι μια πολύτιμη γι’ αυτόν σχέση διακυβεύεται, ενώ δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει πραγματική απειλή στη σχέση.

Η παθολογική ζήλεια μπορεί να συνοδεύεται από ακραίες αντιδράσεις, βία κλπ. Οπότε είναι θέμα ασφάλειας να προστατεύεσαι ή και να απομακρύνεσαι από τέτοιους ανθρώπους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παθολογική ζήλεια συνυπάρχει με κάποια άλλη ψυχοπαθολογία (π.χ. ιδεοληπτική ψυχαναγκαστική διαταραχή, κατάθλιψη, άνοια κοκ.) ή σχετίζεται με χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ο πάσχοντας συνήθως δεν παραδέχεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Όμως χρειάζεται οπωσδήποτε θεραπεία.

Το άτομο που υφίσταται την παθολογική ζήλεια, χρειάζεται να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι το πρόβλημα δεν το προκαλεί αυτός. Οφείλει να προστατέψει τον εαυτό του υποδεικνύοντας στον πάσχοντα να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Αν αρνηθεί ή δεν βελτιωθούν τα πράγματα, ίσως θα πρέπει να τον αφήσει, ειδικά αν αυτή η κατάσταση διαταράσσει την ψυχική του ισορροπία.
Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων,www.psychotherapeia.net.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s