μεταξύ μας

πώς να σας προσέξουν στη δουλειά

Του Φρανκ Ταλαρίκο Τζούνιορ*

Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο γραφείο μοιάζουν με τα πρώτα λεπτά ενός …ραντεβού στα τυφλά. Αν δεν πάνε καλά οι μέρες αυτές, μπορεί να αναγκαστείτε να ψάχνετε για νέο εργοδότη πολύ σύντομα. Κι αν τις χειριστείτε σωστά, ίσως καταλήξετε σε μικρό χρονικό διάστημα να απολαμβάνετε με ασφάλεια τον ρόλο σας στο νέο εργασιακό περιβάλλον.

Καταρχήν, φροντίστε να σας δουν οι άλλοι, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες σας στη δουλειά. Μην σκύψετε το κεφάλι. Χαμογελάστε. Πείτε «γεια σου» στους συναδέλφους σας. Μην δείξετε διστακτικότητα στις συναντήσεις σας. ΟΚ, είστε νέος στη δουλειά, αλλά μην ξεχνάτε ότι κάποιος σας προσέλαβε, μεταξύ εκατοντάδων άλλων υποψηφίων.

© image/jpeg

Το κλειδί είναι να δείξετε αυτοπεποίθηση χωρίς να ακούγεστε και να φαίνεστε σαν εξυπνάκιας. Και το κλειδί για να το πετύχετε αυτό είναι η συνεργασία. Δεν είναι κακό να δείξετε προθυμία συμμετοχής σε μεγάλα πρότζεκτ με άλλες ομάδες. Αυτό θα σας κάνει πιο «ορατό» και θα σας βοηθήσει να χτίσετε σχέσεις με συναδέλφους εκτός της ομάδας σας. Επίσης, γνωστοποιήσετε την παρουσία σας στους ανωτέρους σας, ίσως με κάποιες επισκέψεις στο αφεντικό σας.

Παράλληλα, προσπαθήστε στην αρχή να γνωρίσετε το περιβάλλον. Για να πάμε πίσω στην αναλογία με το ραντεβού στα τυφλά, πρέπει να μάθετε εάν το άλλο άτομο είναι …χορτοφάγος ή τρώει και κρέας. Πρέπει, δηλαδή, να καταλάβετε τα άτομα με τα οποία θα έρχεστε σε επαφή ώστε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο αλληλεπίδρασης μαζί τους εντός του οργανισμού.

Αυτό μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τη φάση της συνέντευξης. Ρωτήστε μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία των ομάδων στην εταιρεία – εάν η κουλτούρα είναι συνεργατική ή ανταγωνιστική, και εάν υπάρχουν πολλαπλοί στόχοι ή ένας μόνο στόχος που προσπαθούν να πετύχουν όλες οι ομάδες. Ο συνομιλητής σας είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστεί με την έμφασή σας στη λεπτομέρεια με τις ερωτήσεις αυτές, κι εσείς θα μάθετε περισσότερα για τη μελλοντική σας εταιρεία.

* Ο Φρανκ Ταλαρίκο Τζούνιορ είναι πρόεδρος και διευθύνων  σύμβουλος της Goodwill of Orange County

News247.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: