τι παίΖει ς? / από όΛων

Γυναίκες Στη Στέγη


Γνωρίστε τις μαχητικές, ανώνυμες φεμινίστριες Guerrilla Girls πριν συζητήσετε μαζί τους στις 9 Μαρτίου 2017 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στις 19:00 | Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης, εδώ: https://www.eventora.com/el/Events/guerilla-girls

Για περισσότερα από 30 χρόνια μια κολεκτίβα καλλιτεχνών πολεμά με μαχητικότητα και χιούμορ τον σεξισμό και τον ρατσισμό στον ευρύτερο χώρο της τέχνης. Πώς ξεκίνησαν; Τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα χρόνια; Και τελικά ποιες είναι επιτέλους οι Guerrilla Girls;
Την άνοιξη του 1985 οι Guerilla Girls πραγματοποιούν την πρώτη τους διαμαρτυρία έξω από το ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη. Αιτία, μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης στην οποία συμμετέχουν 169 καλλιτέχνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άντρες, με μόλις 13 γυναίκες ανάμεσά τους. Αυτή η δράση είναι μόνο η αρχή. Ακροβατώντας ανάμεσα στην πολιτική τέχνη και τον ακτιβισμό, οι Guerrilla Girls πολεμούν τις προκαταλήψεις και τη διαφθορά τόσο στη τέχνη όσο και στην ευρύτερη κοινωνία ως «μασκοφόροι εκδικητές με βασικά όπλα την αλήθεια και το χιούμορ» ταράζοντας διαρκώς τον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης με δρώμενα, αφισοκολλήσεις, παρεμβάσεις και ομιλίες σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα, 31 χρόνια μετά την δημιουργία τους, οι Guerrilla Girls συνεχίζουν τις δράσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύοντας έναν μεγάλο σύγχρονο διάλογο περί φεμινισμού, ενώ με μια σειρά εκθέσεων σε μεγάλα μουσεία φιλοδοξούν να φέρουν τους ίδιους τους χώρους τέχνης αντιμέτωπους με τις παραδοσιακές πρακτικές τους.
Με τις μάσκες γορίλα -σήμα κατατεθέν σε κάθε δημόσια εμφάνιση- κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις πραγματικές ταυτότητες των γυναικών που κρύβονται πίσω από τις Guerrilla Girls, ενώ κατά καιρούς έχουν περάσει από την κολεκτίβα πάνω από 100 διαφορετικά μέλη. Άλλωστε, για την ομάδα σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά οι δράσεις. Όπως λένε οι ίδιες: «Θα μπορούσαμε να είμαστε οποιαδήποτε. Είμαστε παντού. Τι ακολουθεί; Περισσότερες δημιουργικές διαμαρτυρίες και νέα project σε όλο τον κόσμο!»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s