τι φτιάχνεις?

3D Printing: Ένα χόμπι που μοιάζει να ήρθε από το μέλλον

Γνωρίζοντας ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας παθιασμένο με τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις

 
3dprinting-d

Η πρώτη μου επαφή με το 3D Printing έγινε στην ομιλία της Ping Fu στο TEDxAcademy, το 2013. Ομολογώ ότι μαγεύτηκα από τη διαδικασία και όταν στην πορεία ήρθα αντιμέτωπη με τη δουλειά της Χρυσοκώνας Μαύρου, συνειδητοποίησα ότι κάτι που σε μένα έμοιαζε να έχει βγει από sci-fi ταινία, αποτελεί “εργαλείο” για ανθρώπους που αρέσκονται στην πρωτοπορία. Σειρά είχε η Μαρίνα Ναλμπάντη, που κατάφερε να κεντρίσει την περιέργειά μου μέσα από τον λογαριασμό της στοInstagram, όπου “ανεβάζει” αρκετά συχνά τις τρισδιάστατες δημιουργίες της. Η Μαρίνα είναι το γλυκό κορίτσι της “διπλανής πόρτας” που μέσα από αυτό την τόσο δημιουργική απασχόληση σού δίνει την εντύπωση κατέχει κάποιες υπερφυσικές δυνάμεις. Και κάπως έτσι θέλησα να μάθω περισσότερα για ένα χόμπι που μοιάζει να ήρθε από το μέλλον.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2014 όταν άκουσα για πρώτη φορά τις λέξεις “3D printing”. Ακολούθησε η έκθεση “3D Printing – Μία έκθεση από το μέλλον…τώρα” στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, και μετά από λίγες μέρες η βόλτα από τη Στοά των Εμπόρων, όπου είχαν το εργαστήριό τους οι Fixers. Το μικρόβιο είχε μπει για τα καλά μέσα μου. Λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα, στις αρχές του 2015, συμμετείχα στο πρώτο στην Ελλάδα σεμινάριο κατασκευής τρισδιάστατου εκτυπωτή, σε σχέδια ανοιχτού λογισμικού (open software) και ανοιχτού υλικού (open hardware). Μέσα σε 18 ώρες, κατασκεύασα από το μηδέν το “mamuni”, τον ολοδικό μου 3D printer (i2 RepRap), τον οποίο φεύγοντας πήρα στο σπίτι μου. Το ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του 3D printing είχε μόλις ξεκινήσει.

20_img_3487

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, με πολύ περισσότερες δυνατότητες (υλικά, διαστάσεις, εξειδικευμένοι τομείς εφαρμογής, κ.α.). Η παρακάτω περιγραφή αφορά την πιο απλή τεχνική εκτύπωσης αντικειμένων. Αρχικά, υπάρχει το σχέδιο του τρισδιάστατου αντικειμένου, το οποίο μέσα από κατάλληλα software απλοποιείται σε επίπεδα (slices) και φτάνει σε γλώσσα μηχανής στον εκτυπωτή έτοιμο προς εκτύπωση: ο εκτυπωτής εκτυπώνει μια στρώση τη φορά (δισδιάστατη κίνηση), και συνεχίζει την επόμενη στρώση ακριβώς πάνω από την προηγούμενη (κίνηση κατά ύψος). Το βασικό υλικό εκτύπωσης (filament) είναι πλαστικό νήμα, σε διάφορα χρώματα, φτιαγμένο από…σιτηρά (PLA). Περνώντας από την κεφαλή του εκτυπωτή λιώνει (σε κάτι λιγότερο από τους 200°C), προκειμένου μέσω της κίνησης της κεφαλής να κατασκευαστεί το αντικείμενο. Επίσης, υπάρχουν υλικά εκτύπωσης με μεταλλική ή ξύλινη υφή, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την ίδια ευκολία.

Processed with VSCOcam with t1 preset

 • 1
 • γράφει: Μάρω Παρασκευούδη
 • missbloom.gr

  Advertisements

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s