τι φτιάχνεις?

Χριστουγεννιάτικα ΣΤΟΛΙΔΙΑ με ΖΥΜΗ σόδας

 
 

Eκτός από τα χριστουγεννιάτικαστολίδια από κανονική ζύμη μπισκότων και την πιο εύκοληκαι οικονομική …παραλλαγή την ζύμη από αλεύρι, αλάτι και νερό, πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα που στην τελική του μορφή μοιάζει σαν πραγματικόςπηλός και αντέχει για χρόνια δίνει ηκατάλευκη ζύμη που μπορείτε να φτιάξετε μεμαγειρική σόδα, κόρν φλάουρ και νερό

Η υφή της συγκεκριμένη ζύμης είναι πραγματικά «βελούδινη», πλάθεται πολύ εύκολα σε όποιουςσχηματισμούς θέλετε και τα στολίδια-διακοσμητικά που θα φτιάξετε με αυτήν έχουν «πορσελάνινη» όψη. 

 

Το «στέγνωμα» των στολιδιών με τηνσυγκεκριμένη ζύμη μπορεί να γίνει και σε χαμηλό φούρνο αλλά και με φυσικό τρόπο, αφήνοντας δηλαδή τα στολίδια για 1-2 μέρες να στεγνώσουνεντελώς σε θερμοκρασίαδωματίου, όπως ακριβώς κάνουμε με τις κατασκευές από λευκό πηλό και αυτός ο τρόπος  δίνει και το καλύτεροτελικό αποτέλεσμα, αφού το αρχικό λευκό χρώμα των στολιδιών αλλά και κάθε λεπτομέρεια στο σχήμα-σχέδιό τους δεν θα επηρεαστεί καθόλου από την διαδικασίαψησίματος.
Τόσο πριν τον σχηματισμό τους (προσθέτοντας δηλαδή στην ζύμη χρώμα, γκλίτερ, πρόσθετα διακοσμητικά, δημιουργώντας ανάγλυφα σχέδια πριν στερεοποιηθεί η ζύμη κλπ) αλλά κυρίως μετά το στέγνωμα μπορείτε να τα διακοσμήσετε με κάθετρόπο, να τα βάψετε, να εφαρμόσετε τεχνοτροπίες, decoupage, να κολλήσετε στην επιφάνειά τους ύφασμα, χαρτί, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά κλπ.

 

Θα χρειαστείτε: 

1 μέρος μαγειρική σόδα
1/2 μέρος κορν φλάουρ
3/4 μέρη νερού

Αυτές είναι οι βασικές αναλογίες με ό,τι κι αν μετρήσετετα υλικά σας ανάλογα με τον αριθμό των στολιδιών που θέλετε να φτιάξετε, είτε π.χ χρησιμοποιήσετε μια μικρήκούπα – ποτήρι ή ένα μεγαλύτερο δοχείο-μεζούρα 

1.  Κοσκινίστε την σόδα και το κορν φλάουρ και προσθέστε το νερό μέσα σε μιακατσαρόλατοποθετημένη σεμέτρια φωτιά. Ανακατέψτε αρχικά να ενοποιηθούν τα υλικά. 
 

Σε λίγα λεπτά το υγρό μείγμα θα αρχίσει να «σφίγγει. Συνεχίστε να ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά έως το μείγμανα μαζεύεται με την κουτάλα σας σε μπάλα και να έχει την μορφή εύπλαστης ζύμης. 
Από την στιγμή που θα αρχίσει να στερεοποιείται, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ομογενοποιηθεί εντελώς γι΄αυτό και προσέξτε να μην «αρπάξει» και καταστραφεί το χρώμα του όμως θα πρέπει και να «ψηθεί» εντελώς ώστε στην συνέχεια να μπορείτε να το πλάσετε σαν πηλό χωρίς να «ανοίγει» και να «σπάει. 

2.  Απλώστε ελάχιστο κορν φλάουρ σε ένα μπωλ ή στον πάγκο της κουζίνας,τοποθετείστε το ζυμάρι για νακρυώσει  και σκεπάστε το με μια ελαφρά υγρή πετσέτα ή διαφανήμεμβράνη τροφίμων για να μην κάνει κρούστα. 
Ανάλογα με την ποσότητα ζύμης σε 1-2 ώρες θα έχει κρυώσει εντελώς αι θα είναι έτοιμο να το μεταχειριστείτεόπως μια …ζύμη για μπισκότα.

3.  Ανοίξτε το σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού,κόψτε τα στολίδια σε όποιο σχήμα-μέγεθος θέλετε με κουπ πατ ή όποιο άλλο αντικείμενο, δημιουργείστε με ένα καλαμάκι μιατρύπα στην κορυφή τους (αν πρόκειται για κρεμαστά στολίδια)  και τοποθετήστε τα για 1-2 μέρες σε ταψί στρωμένο μελαδόκολλα (αν θέλετε να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο) ή για 3-4 ώρες σε πολύ χαμηλό φούρνο (100 βαθμούς) για ναστεγνώσουν. Αν επιλέξετε να στεγνώσουν χωρίς να τα ψήσετε, θα επιταχύνει την διαδικασία το να τα γυρίσετε 2-3 φορές από κάθε πλευρά, αφού όμως στερεοποιηθούν ελαφρά ώστε να μηνχαλάσει το σχήμα τους από την μετακίνηση. 


Σε αυτό ακριβώς τοδιάστημα, όσο δηλαδή ακόμη οι κατασκευές είναιεύπλαστες, μπορείτε να δημιουργήσετε «ανάγλυφα» σχέδιαστην επιφάνειά τους με κάθε είδους υλικό-αντικείμενο. Π.χ δαντέλες, κλαράκια έλατου κλπ. που τους δίνει πολύ όμορφη όψη ειδικά αν θέλετε να αφήσετε στο φυσικό λευκό τους χρώμα όπως και να προσθέσετε «στοιχεία όπως χάντρες, διακοσμητικά κλπ. που θέλετε να ενσωματωθούν-κολλήσουν πάνω στα στολίδια. Κάθε είδους επεξεργασία που περιλαμβάνει κόλλα, χρώμα κλπ.  θα την κάνετε αφού στεγνώσουν – στερεοποιηθούν εντελώς, είτε με φυσικό τρόπο είτε στον φούρνο.

 

Οι διαφορετικές όψεις που μπορείτε να δώσετε σε στολίδια αυτής της μορφής είναι πραγματικά …αμέτρητες ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθός και το χρώμα τους, τις κορδέλες-σκοινάκια που θα επιλέξετε για να τα κρεμάσετε, ταπρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία ή τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην επιφάνειά τους κλπ.

Φυσικά, εκτός απόκρεμαστά στολίδια για το δέντρο, με τον ίδιοακριβώς τρόπο θα φτιάξετε κάθε μεγέθους και μορφήςχριστουγεννιάτικα διακοσμητικά για γιορτινές γιρλάντες, για να στολίσετε χριστουγεννιάτικα πακέτα, γούρια κλπ και γενικά χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένηζύμη σαν να επρόκειτο για …πηλό, αφού βεβαίως εκτός από χριστουγεννιάτικες μπορείτε νακατασκευάσετε όλες τις εποχές κάθε είδους αντικείμενα-διακοσμητικά, ενώ ίδιος ακριβώς είναι και τρόπος για να φτιάξετε στολίδια και από κανονικό λευκό πηλό, που θα βρείτε έτοιμο σε βιβλιοχαρτοπωλεία και καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευών. Τον ανοίγετε σε «φύλλο» σαν ζύμη,κόβετε τα στολίδια σε σχήματα και αφήνετε να στεγνώσουν πριν τα επεξεργαστείτε με χρώμα και πρόσθετα στοιχεία. 

 

Και…

* Αν θελήσετε να προσθέσετε στην ζύμη και χρώμα(ζαχαροπλαστικής, ακρυλικό, κλπ) πριν ακόμη την ανοίξετεσε φύλλο, δημιουργώντας δηλαδή απευθείας χρωματιστά στολίδια, να έχετε υπόψη σας ότι όσο στην συνέχεια η ζύμη θα στεγνώνει η απόχρωση θα «ανοίγει«.
Για έντονες ζωηρές αποχρώσεις, βάψτε τις κατασκευές εκ των υστέρων αφού η ζύμη έχει στεγνώσει-στερεοποιηθείεντελώς.


* Στο στάδιοπαρασκευής της ζύμης, όσο δηλαδή βρίσκεται πάνω στηνφωτιά, αποφύγετε ναπροσθέσετε ο,τιδήποτε άλλο, γιατί απλώς «καταστρέφει» το κατάλευκο χρώμα της κάτι που ίσως δεν θα παρατηρήσετε αρχικάαλλά όταν κρυώσει ακόμη και λίγη ποσότητα βανίλιας, κανέλας κλπ. θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να την σκουρύνει υπερβολικάπολύ.

 * Εκτός από συμπαγή σε ολόκληρη την επιφάνειά τους στολίδια, πολύ όμορφα είναι και αυτά που θα φτιάξετε κόβοντας ένα βασικόσχήμα (έλατο, αστέρι κλπ) και στην συνέχεια με ένα μικρότεροκουπ πατ ίδιου ή και διαφορετικού σχήματος κόψετε ακόμη ένα σχέδιο, πάνω στο ίδιο στολίδι και αφαιρώντας το κομμάτι ζύμης από αυτό το δεύτερο σχέδιο, δημιουργώντας έτσι ένα κενό που θα έχει το αντίστοιχο σχήμα με το κουπ – πατ ή οποιοδήποτε αντικείμενο επιλέξετε για να το δημιουργήσετε. 


* Για να φτιάξετε πολλά στολίδιαομοιόμορφου πάχους τοποθετήστε την ζύμη και ανοίξτε την σε φύλλο ανάμεσασε δυό λεπτά βιβλία, περιοδικά κλπ. ώστε συγκρίνοντας με το δικό τους να μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε και τοσωστό πάχος για το πρώτο φύλλο που θα ανοίξετε και ότι όλα τα υπόλοιπα θα είναι ακριβώς ίδια.

* Για να τα κολλήσετε πάνω σε πακέτα, σε σχοινί-κορδέλα για να φτιάξετεγιρλάντες κλπ. αρκεί μια απλή ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή φυσικά πιστόλι σιλικόνης. 

 
.soulouposeto.gr
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s