φτιάξε το δικό σου ψηφιδωτό

Τεχνικές ψηφιδοθέτησης …

Απευθείας ψηφιδοθέτηση : Φτιάξτε ένα ξύλινο ή μεταλλικό πλαίσιο και γεμίστε το με τσιμεντοκονίαμα μέχρι πάνω , αφήνοντας έναν αέρα 5 χιλιοστών , ώστε να μην ξεχειλίσει . Ξύστε την επιφάνεια λίγο ώστε να μην είναι λεία και τοποθετήστε τις ψηφίδες ή τα βότσαλα σύμφωνα με το σχέδιο σας .Εντός 3-4 ωρών πρέπει να έχετε ολοκληρώσει το έργο σας γιατί από εκεί και έπειτα , το κονίαμα πήζει και δεν μπορείτε να δουλέψετε άλλο πάνω σε αυτό το έργο . Όταν το ψηφιδωτό είναι έτοιμο , καθαρίστε με βρεγμένο σφουγγάρι τα υπολείμματα τσιμέντου .

Ανάστροφή ψηφιδοθέτηση : Κόψτε ένα κομμάτι ξύλο λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του σχεδίου σας . Στερεώστε πάνω του με καρφάκια το τουλουπάνι πάνω στο οποίο έχετε σχεδιάσει το έργο σας ανάστροφα . Κόψτε και κολλήστε τις ψηφίδες με αλευρόκολλα πάνω στο σχέδιο της παράστασης του ψηφιδωτού, με τέτοιο τρόπο ώστε η καλή πλευρά να κολλά πάνω στο πανί και να μένουν ορατές οι πλευρές των ψηφίδων που θα βυθιστούν αργότερα μέσα στο κονίαμα. Όταν καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια του σχεδίου με ψηφίδες εφαρμόστε γύρω από το έργο σας ξύλινο ή μεταλλικό πλαίσιο . Αν το έργο σας έχει όγκο καλό είναι το μεταλλικό πλαίσιο να συνοδεύεται από μεταλλικό πλέγμα στο εσωτερικό του , για περισσότερη σταθερότητα . Φτιάξτε αρμοκονίαμα και στρώστε το με μια σπάτουλα έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι ψηφίδες και γεμίστε το πλαίσιο μέχρι επάνω . Κατά διαστήματα μπορείτε να χτυπάτε τα πλάγια του πλαισίου , ώστε να μην μείνουν κενά . Μόλις αρχίσει να πήζει , τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόχαρτο , από πάνω ένα κομμάτι ξύλου και αναποδογυρίστε το έργο σας προσεκτικά . Βρέξτε το τουλουπάνι και τραβήξτε το με προσοχή ώστε να έρθει στο φως , η καλή πλευρά των ψηφίδων . Καθαρίστε την επιφάνεια του ψηφιδωτού σας με ένα υγρό σφουγγάρι και σκεπάστε το με μια υγρή πετσέτα τουλάχιστον για 3 μέρες . Φροντίστε να διατηρείτε την πετσέτα υγρή ώστε να μην σας σκιστεί το αρμοκονίαμα .

Βυζαντινή ή ορθή ψηφιδοθέτηση : Κόψτε ένα κομμάτι ξύλου στις διαστάσεις του έργου που θέλετε να φτιάξετε και καρφώστε στα πλάγια του ξύλινα πηχάκια . Στο πλαίσιο που δημιουργείται στρώστε πλαστελίνη ή μαύρο πηλό μέχρι πάνω και βρέξτε τον . Πάρτε το σχέδιο το οποίο το έχετε αποτυπώσει πάνω σε πλαστικοποιημένο χαρτί και τοποθετήστε το πάνω στον πηλό . Ξεκινήστε την ψηφιδοθέτηση από την πάνω αριστερή άκρη του πλαισίου , κόβοντας με ένα ξυραφάκι το χαρτί και τοποθετώντας τις ψηφίδες στο πηλό από την καλή τους πλευρά . Συνεχίστε μέχρι να καλύψετε όλη την επιφάνεια του πλαισίου με ψηφίδες , κι όταν το έργο σας έχει πια τελειώσει , αλείψτε την επιφάνεια του ψηφιδωτού με αλευρόκολλα , κολλήστε πάνω της τουλουπάνι και αφήστε το να στεγνώσει 1-2 ημέρες . Ξεκαρφώστε τα πηχάκια , γυρίστε το έργο ανάποδα με προσοχή , και χαράσσοντας τον πηλό απομακρύνετε τον , σιγά – σιγά . Φτιάξτε ένα τελάρο ξύλινο ή μεταλλικό με πλέγμα και γεμίστε το μέχρι επάνω με αρμοκονίαμα αφήνοντας 2 χιλιοστά πριν ξεχειλίσει . Τότε πάρτε το τουλουπάνι με τις ψηφίδες και βυθίστε το μέσα στο τσιμέντο πατώντας το ελαφρά ώστε να καθίσει . Αφήστε το έργο σας ακίνητο για μισή ώρα κι έπειτα βρέξτε και απομακρύνετε το ύφασμα με προσοχή . Για τις επόμενες 3-4 μέρες βρέχετε το έργο σας κατά διαστήματα .

Άμεση ψηφιδοθέτηση : Με αυτή την τεχνική μπορείτε να επενδύσετε οποιαδήποτε επιφάνεια . Αν επιλέξετε ως επιφάνεια το ξύλο , αποτυπώστε το σχέδιο που θέλετε να δημιουργήσετε με καρμπόν πάνω σε κόντρα πλακέ θαλάσσης το οποίο πρώτα έχετε καλύψει με μονωτικό υλικό κατά της υγρασίας . Κολλήστε τις ψηφίδες με κόλλα UHU plus ή PVA . Μόλις η παράσταση ολοκληρωθεί , δημιουργήστε μια κορνίζα γύρω της και γεμίστε τα κενά των ψηφίδων με αρμοκονίαμα . Τέλος καθαρίστε την επιφάνεια των ψηφίδων με βρεγμένο σφουγγάρι .

Tips

Αλευρόκολλα : Αναμείξτε μία κούπα νερό με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι . Ζεστάνετε το μείγμα και μόλις το κατεβάσετε από την φωτιά , προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κόλλα ατλακόλ .

Αρμοκονίαμα : Ανακατεύοντας ίση ποσότητα άμμου και τσιμέντου και προσθέτοντας νερό δημιουργείται το χαρμάνι στο οποίο θα βυθίσετε τις ψηφίδες μετά την ολοκλήρωση της παράστασης . Προσέξτε να μην γίνει πολύ σφικτό το μείγμα .

Εργαλεία και υλικά …

Ψηφίδες : Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψηφίδες που πωλούνται σε καταστήματα χειροτεχνίας ή ψηφίδες που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας , σπάζοντας πετρώματα σε μικρότερα κομμάτια . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ψηφίδων . Χρησιμοποιήστε βότσαλα , μάρμαρα , ημιπολύτιμους λίθους , κεραμικές και γυάλινες ψηφίδες αλλά και ψηφίδες που μπορείτε να κατασκευάσετε μόνοι σας από τεχνητό πηλό . Ακόμη μπορείτε να δημιουργήσετε ψηφίδες από σπασμένα πήλινα ή γυάλινα αντικείμενα .

Τανάλια : Είναι το βασικό εργαλείο για την τέχνη του ψηφιδωτού . Χρησιμεύει στον τεμαχισμό των λίθων ή του γυαλιού σε μικρότερα κομμάτια , τέτοια που να ταιριάζουν στο σχέδιο που θέλετε να φτιάξετε .

Λαβίδα : Χρησιμοποιείται για το πιάσιμο των ψηφίδων κατά την ψηφιδοθέτηση.

Δοχεία για ψηφίδες : Θα χρειαστείτε διάφανα βάζα όπου θα αποθηκεύετε τις ψηφίδες σας κατά χρώμα ώστε να τις αναγνωρίζετε εύκολα και να επιλέγετε αυτές που ταιριάζουν στο σχέδιο σας .

Τουλουπάνι : Πάνω του θα αποτυπώσετε το σχέδιο του ψηφιδωτού , στην περίπτωση της ανάστροφης ψηφιδοθέτησης .

Ξύλινη επιφάνεια : Χρησιμοποιείτε για να στηρίξετε πάνω της το πανί με το σχέδιο και να ξεκινήσετε την ψηφιδοθέτηση .

Μεταλλικό ή ξύλινο πλαίσιο: Χρησιμοποιείται για το γέμισμα του ψηφιδωτού με αρμοκονίαμα . Για μεγαλύτερη αντοχή του ψηφιδωτό , μπορείτε να συνοδεύεται από μεταλλικό πλέγμα .

Σίτα κοσκινίσματος : Χρειάζεται για το κοσκίνισμα της άμμου κατά την παρασκευή του κονιάματος .

Μυστρί : Χρησιμοποιείται για την κατεργασία του κονιάματος

Σπάτουλα : Βοηθάει στην επίστρωση (σπατουλάρισμα) του κονιάματος .

Σφουγγάρι : Χρησιμεύει για το καθάρισμα του έτοιμου ψηφιδωτού .

Πως μπορείτε να ασχοληθείτε με το ψηφιδωτό ?

Αν σας ενδιαφέρει η τέχνη του ψηφιδωτού , και θέλετε να την διδαχθείτε απευθυνθείτε σε κάποιο καλλιτεχνικό εργαστήρι . Επιλέξτε σχέδιο , διαλέξτε ψηφίδες μέσα από μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων και υλικών και ξεκινήστε το έργο σας . Αφιερώστε χρόνο και το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό !

 

Συγγραφή : Λένα Παλιαρούτη

πηγή:greeceportal.gr

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s